Σανάα: Μια πρωτεύουσα 2500 Χρόνων (Υεμένη)


Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Σανάα πρωτεύουσα της Υεμένης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πόλεις με ιστορία μεγαλύτερη των 2500 Χρόνων. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Unesco από το 1986 σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και τα τελευταίο χρόνια είναι χαρακτηρισμένη ως “μνημείο σε κίνδυνο”. Το 2004 αποτέλεσε πολιτισμική πρωτεύουσα της Ασίας.

Η πόλη κατοικείται για πάνω από 2500 χρόνια. Πριν το 7ο και 8ο αιώνα αποτέλεσε μέγα εμπορικό δρόμο με επιρροές πολλές από τον χριστιανισμό. Μεγάλες αλλαγές όμως που ακολούθησαν κατά τον 7ο αιώνα κατέστησαν την περιοχή σαν κέντρο της Ισλαμιστικής πίστης και κουλτούρας. Η πόλη της Σαναα είναι συνδεδεμένη με την Βίβλο, αλλά και το Κοράνι.

Η περίεργη γεωγραφική τοποθεσία της Σανάα της επέτρεψε να διατηρήσει διάσημα κομάτια της Ισλαμικής ιστορίας, όπως το Μέγα Τζαμί το οποίο λέγεται ότι χτίστηκε όταν ο προφήτης Μωχάμετ ζούσε ακόμα, κάτι το οποίο το κάνει ένα από τα παλαιότερα και πιστοί καταφθάνουν έως σήμερα για να προσευχηθούν. Το Μέγα Τζαμί ήταν το πρώτο που χτίστηκε έξω από τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Ένα από τα αρχαιότερα γνωστά αντίγραφα του Κορανίου βρέθηκε επίσης εδώ.

Η UNESCO  αναφέρει πόσο υπέροχη είναι η αρχιτεκτονική της πόλης. Υπάρχουν 103 τεμένη , 14 χαμάμ και πάνω από 6000 σπίτια. Όλα έχουν ποιότητα στον σχεδιασμό και λεπτομέρειες λευκές πάνω σε μπεζ μάρμαρο που δίνουν μια φωτογραφική αίσθηση στην αρχαία αυτή πόλη.

Σε κίνδυνο
Σύμφωνα με την Unesco το μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω αναπαλαίωσης και πολιτικών αναταραχών. Μέχρι το 1969, η Υεμένη βρισκόταν σε εμφύλιο και έτσι η πόλη δεν δεχόταν επισκέψεις. Μετά το τέλος του πολέμου η κυβέρνηση επέλεξε την Σανάα για πρωτεύουσα της Υεμένης κάτι το οποίο τράβηξε μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων και οχημάτων στην περιοχή. Εώς το ’78 ο πληθυσμός είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που η παλιά πόλη δεν μπορούσε να συντηρήσει αυτό τον αριθμό. Μια αποκατάσταση και επέκταση ήταν αναγκαία και έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να κινούνται εξωτερικά της πόλης φτιάχνοντας προάστια από βίλες. Αυτό με την σειρά του τράβηξε τις περισσότερες επιχειρήσεις έξω από την παλιά πόλη. Με σκοπό να την εκμοντερνίσουν άρχισαν να χτίζονται κτίρια που δεν ταίριαζαν με τα παραδοσιακά με αποτέλεσμα η οπτική αυθεντικότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς ξενοδοχεία και πύργοι κινητής τηλεφωνίας χτίζονταν εντός της. Εκτός αυτού το χτίσιμο εντός της παλιάς πόλης έχει οδηγήσει σε κατάρρευση κάποιων παραδοσιακών κτισμάτων λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται στα νέα! Το 1978-1979 το σύστημα αποχέτευσης που ήρθε με την έλευση του νερού οδήγησε στην κατάρρευση 30 κτιρίων. Από το 1986 που αναγνωρίστηκε από την Unesco διάφοροι οργανισμοί σε συνεργασία με την κυβέρνηση έκαναν προσπάθειες για αναπαλαίωση της πόλης με διατήρηση της κληρονομιάς της.

Οι πολιτικές αναταραχές είναι ο δεύτερος και τα τελευταία χρόνια σημαντικότερος λόγος που το μνημεία κατατάσσεται στα κινδυνεύοντα. Το πρωί στις 12 Ιουνίου 2015 η παλιά πόλη Σανάα χτυπήθηκε εκ νέου από βομβιστική επιδρομή προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε πολλά ιστορικά κτίρια και σπίτια. Την ίδια χρονιά νωρίτερα είχαν προηγηθεί άλλες εκρήξεις με θύματα 142 ανθρώπους και πάνω από 350 τραυματίες κατά την μεσημεριανή προσευχή στο Μεγάλο Τζαμί. Η πόλη μετατρέπεται σε κέντρο του πολέμου με τους κατοίκους και την παλιά αυτή πόλη να κινδυνεύουν συνεχώς!

 

Μερικές εικόνες μιας εκ των ομορφότερων πόλεων της Μέσης Ανατολής με αμφίβολο μέλλον:

 


Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.